Köpa förlovningsring

Hem / Förlovningsringar

Är det dags att fria till någon och du är på jakt efter en perfekt förlovningsring? Grattis! Att köpa förlovningsring är ett stort steg för många och man vill att det ska bli rätt och att det känns bra för den andra parten om man ska fria. På denna sida hittar du flera tips att tänka på när du ska välja butik att köpa förlovningsring och andra tips du kan tänka på för att dagen ska bli ett minne för livet. Stort lycka till!

Köpa förlovningsringar online

Ett sätt att minska pressen att inte välja fel ringar i butik är att du i lugn och ro undersöker utbudet av förlovningsringar online för att hitta något i din smak och prisklass. Att köpa ringar online behöver inte innebära mer arbete än att köpa i butik, snarare kan det finnas bättre produktbeskrivningar och tips kring valet av ringar när du handlar. Du kan bland annat köpa förlovningsringar online hos Kronan Guld som är en populär återförsäljare av förlovningsringar och kan hjälpa dig via chatt och telefon om du inte har möjlighet att besöka deras fysiska butik i Stockholm. Andra populära butiker är Vanbruun och Chanti som har ringar i olika prisklasser som också har smidig kundservice när du behöver smakråd på distans.

Att välja förlovningsring

Att välja förlovningsring kan både vara det lättaste och det svåraste att göra, beroende på om man har en tydlig bild av vilket material, modell, pris och storlek man vill ha. Det är vanligt att man ska välja förlovningsring åt sig själv och åt den andre parten, vilket kan skapa en stress att man vill att det ska bli rätt för bägge två. För kvinnor finns det flera olika modeller för förlovningsringar. Nedan hittar du de vanligaste modellerna.

Solitärring

En solitärring är en av de mest klassiska ringarna som även kan kallas för enstensring. Stenen brukar infattas med en skena runt den och du kan sedan välja mellan lite olika stilar på stenen, exempelvis rund eller oval samt att du kan välja olika slipning på stenen. Denna stilrena ring passar den som inte har ett behov av att sticka ut, utan vill ha en klassisk stil.

Reina

Pris från 6490 kr

Hitta hos Kronan Guld

Leonora

Pris från 5600 kr

Hitta hos Vanbruun

Solitärring 14 K

Pris från 28 798 kr

Hitta hos Chanti

Trestensring

Denna typ av ring sägs stå för ”det förflutna, nuet och framtiden” med dess symboliska tre stenar. En trestensring brukar oftast innefatta en lite större sten i mitten och två mindre på sidorna av den. Det finns flera varianter av trestenskombinationer där du kan kombinera olika färger eller att hålla dig till samma. Denna ring passar den som vill att det ska hända lite mer än en klassisk solitärring.

Anabella

Pris från 11 900 kr

Hitta hos Kronan Guld

Embla

Pris från 5600 kr

Hitta hos Vanbruun

Trestensring Princess

Pris från 30 160 kr

Hitta hos Carl Hoff

Haloring

En haloring har en mittensten och kring den omringar mindre stenar och bildar formen av en halo. Om du letar efter en ring med mycket glimmer som du vill ska synas, är haloringen ett bra val. Du kan välja olika slipning och form på mittenstenen.

Doris

Pris från 10 900 kr

Hitta hos Kronan Guld

Gloria

Pris från 38 156 kr

Hitta hos Vanbruun

Elettra

Pris från 30 160 kr

Hitta hos Carl Hoff

Hur många karat förlovningsring

Priset på en förlovningsring beror delvis på hur många karat guld det är i ringen. Ett mätvärde för guld heter karat och förkortas med k. För att guld ska bli slitstarkt som material blandas det oftast ut med andra metaller, och det kan därmed skilja sig i hur många karat guld förlovningsringen har. När du köper en förlovningsring kan du ta reda på hur många karat guld som är i, oavsett om det är i vitt guld, gulguld, roséguld eller platina. Högsta värdet för rent guld är 24k, förslag på resterande guldhalt kan du se i tabellen nedan. Ett av de vanligaste värdena för hur många karat en förlovningsring har är 18k. Det finns även ett mätvärde som är carat som är vikten på ädelstenen på ringen. Det är därmed viktigt att skilja på karat och carat.

Karat Guldhalt
9k 37,5 %
14k 58,5 %
18k 75 %
24k 100 %

Skillnad förlovningsring - vigselring

Det finns en tydlig skillnad på förlovning och vigselring, vilket är främst vilket tillfälle utbytet av ringen sker. Förlovningsringen får man när man förlovar sig, och utbytet kan ske både för mannen och kvinnan. Vigselringen är den ring som utbyts under bröllopsceremonin och det är vanligast i Sverige att kvinnan får en vigselring som kompletterar förlovningsringen, medan mannen oftast enbart behåller förlovsringen eller uppgraderar den till en vigselring. Vilken typ av ring och modell spelar ingen större roll beroende på om det är en förlovningsring eller vigselring, utan det kan variera. Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du ska välja vigselring kan du läsa om att köpa vigselringar här.